Posted by & filed under Danske Nyheder.

De fleste børnefamilier har en travl hverdag. Hvis man så ovenikøbet bor i udlandet og børnene går på lokal eller international skole, hvor sproget er engelsk, spansk, kinesisk eller noget helt fjerde, kan det være svært også at få talt dansk og udviklet det danske sprog. For når det man oplevede iskolen, foregik på et andet sprog, kan det være svært at slå over i dansk, når man kommer hjem.

Derfor er det en god idé at tage stilling til følgende tre emner så tidligt som muligt i forbindelse med familiens udlandsophold.

Læs flere gode råd om børns identitet, sprog og kultur på laerdanskiudlandet.dk

God fornøjelse!
Lærerteamet hos Danes Worldwide

1. SPROG ER IDENTITET

Sprog har stor indflydelse på identiteten. Det gælder både børn, der har boet lang tid i udlandet, og børn som aldrig har boet i Danmark, at det er vigtigt at vide, hvor de kommer fra. Og at de fortsat lærer om det land, de har rødder i. Når det gælder tilknytningen til Danmark, er sproget en væsentlig kilde til at skabe et stærkt bånd. Det danske sprog er et fællesskab og ved at tale dansk, bliver barnet en del af fællesskabet.

Gennem sproget bliver den danske kultur lettere tilgængelig, og dit barn vil være en del af kulturen – og ikke blot tilskuer.

2. TÆNK FREMAD

Hvis du vender tilbage til Danmark, er det vigtigt, at dit barn gnidningsfrit skal kunne indgå i det danske skolesystem. Derfor skal du være opmærksom på udviklingen af det danske sprog. Selvom dit barn kan flydende ”hverdagsdansk”, er det langt fra sikkert, at dit barns ”skoledansk” er godt nok til at kvalificere sig alderssvarende til det danske skolesystem efter fx tre år i udlandet.

Det lægger de fleste forældre ikke mærke til, fordi de taler dansk, når familien er samlet i hjemmet, og dermed ikke tænker over, at det skriftelige niveau ikke automatisk følger med. Det er nemlig især de skriftlige færdigheder og stavningen, der er udfordret.

3. LAV EN PLAN

Det er derfor en god idé at lægge en plan, der sætter arbejdet med det danske sprog i faste rammer og afklarer, hvornår og hvordan I vil tale og skrive dansk. Nogle forældre synes, at
det er vanskeligt at være lærer for deres børn, ligesom det kan være svært i praksis at overholde en systematisk plan i en hektisk hverdag. Heldigvis er der masser af hjælp at hente i form af læringsressourcer, online danskundervisning fra uddannede lærere i Danmark og andre undervisningsmaterialer.

Det er aldrig for sent at lære dansk, men det er heller aldrig for tidligt. Hvorfor ikke starte i dag?